Oorzaken van Diabetes type 1 en 2

diabetes testDiabetes mellitus (letterlijk ‘honingzoete doorstroming’) is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden. De term suikerziekte (en in de volksmond suiker) wordt ook wel gebruikt, maar wordt door sommigen afgeraden omdat deze verkeerde associaties zou oproepen, zoals dat diabetes zou ontstaan door te veel suiker te eten, of dat men geen suiker zou mogen eten als men diabetes heeft. Hoe hoog de bloedglucosewaarden precies moeten zijn en onder welke omstandigheden die metingen moeten worden gedaan is internationaal vastgelegd in afspraken, die per land soms iets kunnen verschillen.

Oorzaken van diabetes

Er is niet één oorzaak van diabetes. De oorzaken variëren, afhankelijk van familiegeschiedenis, gezondheids- en milieufactoren en etniciteit. Oorzaken van type 1: genetica, virale infectie en een aantal andere triggers. Oorzaken van type 2: dieet, obesitas en etniciteit.

Oorzaken diabetes type 1

Type 1 diabetes wordt veroorzaakt door het immuunsysteem, dat cellen vernietigd in de alvleesklier die insuline maakt. Zo wordt er niet genoeg insuline aangemaakt om normaal te functioneren. Dit heet ook wel een auto-immuunreactie, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.

Er zijn geen specifieke oorzaken, maar de volgende triggers kunnen betrokken zijn:
– Virale of bacteriële infectie;
– Chemische gifstoffen in voedsel;
– Niet geïdentificeerd bestanddeel waardoor auto-immuunreactie wordt veroorzaakt.

Genetische aanleg kan ook een oorzaak zijn van type 1 diabetes.

Oorzaken diabetes type 2

Type 2 diabetes wordt veroorzaakt door meerdere oorzaken. Vaak is de grootste factor familiegeschiedenis van type 2 diabetes. Verscheidene risicofactoren vergroten de kans op deze ziekte. Deze omvatten:

– Zwaarlijvigheid;
– Een levensstijl met nauwelijks beweging;
– Toenemende leeftijd;
– Slecht dieet;
– Zwangerschap of ziekte kan ook type 2 diabetes veroorzaken.

Oorzaken zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum is een aandoening waarbij zich tijdens de zwangerschap een hoge bloedsuikerspiegel ontwikkelt bij vrouwen die voor die tijd geen diabetes mellitus hadden. Het komt voor bij circa 2% van de zwangerschappen. Deze vorm van diabetes is een gevolg van de hormonale veranderingen die een zwangerschap teweegbrengt. Het lichaam wordt relatief ongevoelig voor insuline, waardoor het glucosegehalte kan stijgen. Indien deze stijging te ver doorschiet, spreekt men van zwangerschapsdiabetes. In enkele dagen na de bevalling herstelt het bloedsuikergehalte zich. Bij circa 6% van de patiënten persisteert de diabetes echter.

Er zijn echter een aantal risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van deze aandoening vergroten:

– Familiegeschiedenis van zwangerschapsdiabetes;
– Overgewicht of zwaarlijvig;

Oorzaken van zwangerschapsdiabetes kunnen ook gerelateerd zijn aan etniciteit sommige etnische groepen hebben een hoger risico op zwangerschapsdiabetes.

In het geval dat u vermoedt diabetes te hebben, raadpleeg dan ten alle tijden uw huisarts voor een diabetes test.