Gezond bewegen check

Gezond bewegen check

Voldoende bewegen en genoeg sporten zijn belangrijke elementen in een gezond leven. En een gezond leven, dat willen we allemaal. Daarentegen zien veel mensen er tegen op om een uur op een loopband te gaan staan of door weer en wind de fiets te nemen naar het werk. Gelukkig kun je best gezond bewegen zonder fietsend naar je werk te gaan of je urenlang in het zweet te werken in de sportschool. Of dagelijks met een stappenteller op pad te moeten. Maar hoe weet je nu wat gezond bewegen precies is? Hoeveel moet je bewegen en hoe lang? En moet je per sé ook sporten als je gezond wilt leven, of niet?
Een gezond bewegen check kan je helpen.

Gezond bewegen check: Wat is dat eigenlijk?

Een gezond bewegen check moet je niet verwarren met een advies. In de check wordt duidelijk gemaakt hoe je huidige patroon van bewegen en sporten is, om zo op een effectieve manier de gewenste verbeteringen aan te kunnen brengen.. De precieze inhoud is niet voor iedere gezond bewegen check precies hetzelfde, maar bijna altijd wordt er rekening gehouden met bijvoorbeeld je leeftijd, je gewicht en het type werk wat je doet.
Die factoren zijn belangrijk: Als je op het werk bijvoorbeeld je de hele dag al in het zweet werkt en veel in en om het huis doet, dan zul je daarnaast  lang niet zo veel hoeven bewegen om calorieën te verbranden als iemand die de hele dag op kantoor zit. Mensen die de hele dag door veel bewegen, verbranden namelijk al heel wat calorieën. Maar, voor iemand die lichamelijk belastend werk doet, kan gerichte krachttraining bijvoorbeeld wel weer helpen om bepaalde klachten te voorkomen.
Om dergelijke redenen is een persoonlijke gezond bewegen check belangrijk. Het patroon van bewegen wordt daarbij namelijk op een persoonlijke manier in kaart gebracht en op basis daarvan krijg je een advies op maat.

Gezond bewegen check: Waar vind je die?

Online kun je gemakkelijk een gezond bewegen check vinden die werkt volgens een automatisch systeem. De gegevens die je invoert, worden afgewogen en aan de hand daarvan krijg je handige tips over veranderingen die je aan kunt brengen om gezond te leven.
Voor een uitgebreide check en advies kun je ook aankloppen bij je huisarts of diëtist.
Daarnaast is er een speciale sport check, waarbij gekeken wordt welke vormen van bewegen en sporten het meest geschikt zijn voor je en met welke beperkingen je eventueel rekening moet houden als je meer wilt gaan bewegen.