Leefstijl check

Check je leefstijlWe willen allemaal gezond door het leven. We weten ook allemaal wel dat gezond eten en gezond bewegen daarbij belangrijk zijn. Maar, of je gezond leeft, hangt met een heleboel verschillende factoren samen: met alleen gezond eten en gezond bewegen ben je er nog niet. Zo spelen bijvoorbeeld ook mee of je wel of niet rookt, of je voldoende rust en ontspanning krijgt en wat je medische geschiedenis is. Om alle factoren waar je invloed op hebt samen te vatten, gebruiken we doorgaans de term leefstijl.

Om te weten of je er zelf alles aan doet om gezond te leven, check je dus je complete leefstijl. Maar waarom is zo’n leefstijl -check nu zo belangrijk? En waar kun je eigenlijk terecht voor zo’n leefstijl -check?

De Leefstijl -check: Waarom is die belangrijk?

Om gezond te leven, is een gezonde leefstijl dus belangrijk. En die leefstijl is voor iedereen verschillend. Het voordeel van een leefstijl -check ten opzichte van alleen een voedings -check of een gezond bewegen -check, is dat je heel gericht op zoek kunt gaan naar waar de schoen wringt. Veel mensen zijn er van overtuigd dat ze gezond eten en gezond bewegen, maar toch kampen ze met bijvoorbeeld overgewicht, vermoeidheid of andere gezondheidsproblemen.

Een leefstijl -check neemt allerlei factoren onder de loep en vormt daarmee een heel persoonlijk instrument. De gewenste verbeteringen in leefstijl kunnen zo op een individuele manier gevonden worden. En daardoor kun je sneller en effectiever je leefstijl aanpassen op weg naar een gezond leven.

Een Leefstijl -check: Waar kun je hiervoor terecht?

Een leefstijl -check kun je op verschillende websites uit laten voeren. Bij de ene leefstijl -check ligt het accent bijvoorbeeld op overgewicht; bij een andere leefstijl -check staat het risico op hart- en vaatziekten centraal. Weer andere checks richten zich in algemene zin op gezond leven. Je kunt zelf kiezen welke leefstijl -check het beste aansluit bij waar jij in geïnteresseerd bent, maar het kan geen kwaad om er meerdere te doen.
Op veel van die websites krijg je meteen een resultaat te zien en sommige geven je zelfs ook meteen bruikbare adviezen. Die adviezen kunnen uiteenlopen van voedingsadvies tot een advies om toch even je vragen voor te leggen bij je huisarts of een gespecialiseerde kliniek.

Ook als je bij een diëtist of huisarts komt, zullen zij soms een leefstijl -check uitvoeren. Deze bestaat dan doorgaans uit een vragenlijst of document waar allerlei gegevens over je leefstijl overzichtelijk gemaakt worden. Aan de hand daarvan kan een deskundige dan makkelijk zien welke stappen er ondernomen moeten worden voor verbetering.