Ogen check

De Oog-check

Je ogen: het zijn misschien wel de belangrijkste zintuigen die je hebt. Zodra je wakker word, gebruik je ze. De hele dag door, tot je weer gaat slapen. Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen hoe het is om blind te zijn. Iets wat zo belangrijk is, daar wil je natuurlijk goed voor zorgen. Daarom is het belangrijk dat je je ogen goed tegen beschadiging beschermt, en dat je ze laat checken als je oogproblemen denkt te hebben.

Bescherm je ogen

Omdat je ogen zo ontzettend belangrijk zijn, wil je ze natuurlijk goed beschermen. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? Ten eerste is de aanschaf van een kwalitatief goede zonnebril erg belangrijk. Je ogen zijn namelijk nog gevoeliger voor de uv-stralen die in zonlicht zitten, dan je huid. Je ogen kunnen dan ook verbranden als je ze niet goed beschermt. Zorg daarom voor een kwalitatieve polaroid zonnebril die je ogen goed beschermt.

Bij het kiezen van een zonnebril moet je letten op het CE-keurmerk op de bril. Dit keurmerk heeft 5 verschillende categorien, van 0 tot 4. Een bril met een CE-waarde van 0 houdt helemaal geen uv-straling tegen, een bril met een CE-waarde van 4 is alleen geschikt voor extreme omstandigheden, en niet voor dagelijks gebruik. Voor een gewone zonnebril is een CE-waarde van 3 dan ook het hoogst haalbare.

Behalve een goede uv-bescherming biedt een goede zonnebril ook een ander voordeel: polariserende glazen. Een polariserende bril filtert het licht dat binnenkomt. Als je bijvoorbeeld in de auto zit, kan het zonlicht worden weerkaatst op het wegdek. Dat kan erg vervelend zijn, omdat je daardoor minder goed kunt zien wat er precies voor je gebeurt. Weerkaatst licht wordt door een gepolariseerde zonnebril gefilterd, waardoor je er geen last van hebt.

Laat je ogen checken

Als je merkt dat je minder goed ziet dan voorheen, of als je last krijgt van je ogen, dan is het goed om naar je huisarts te gaan. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een oogarts, deze specialist kan bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven.

Het kan zijn dat je een bril nodig hebt. In dat geval is het erg belangrijk dat je een bril koopt in de goede sterkte. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je ogen verder verslechteren. Bovendien kun je erg vervelende hoofdpijn krijgen. Het kan ook zijn dat je last hebt van traangootjes. Dit kan je laten behandelen in een kliniek. Op Injectables Booking kan je deze selecteren.

Als je al een bril hebt, laat je ogen dan regelmatig checken en je sterkte opmeten. Doe dat in ieder geval bij elke nieuwe bril die je aanschaft. Het kan namelijk zo zijn dat je ogen met de jaren achteruit gaan, en dat je een nieuwe bril op een andere sterkte nodig hebt. Heb je nog geen nieuwe bril nodig, maar wel last van je ogen? Het is altijd beter om uit voorzorg naar de opticien of de oogarts te gaan, dan af te wachten.