Griep herkennen

Hoe ik griep herken

Griep is een heel bekende ziekte en dat maakt hem eigenlijk vrij eenvoudig te herkennen. Waar u bij griep altijd mee te maken krijgt is bijvoorbeeld koorts en flinke spierpijnen. Kenmerkend voor de griep is eveneens dat u zich van het ene op het andere ogenblik heel slap kan voelen worden, geen zin meer hebt in eten en gewoon nog maar in de zetel of in bed wil liggen. Daarnaast kan griep in verschillende vormen voorkomen. Een bekende variant op de gewone griep is bijvoorbeeld de buikgriep. In dit geval heeft u alle symptomen van de griep, maar heeft u er ook nog eens buikkrampen en zeer waarschijnlijk ook diarree bovenop.

Griep is een heel vervelende ziekte en kan heel zwaar zijn om dragen, maar gaat meestal gewoon vanzelf terug over. Uitzieken is dus de boodschap, maar let er wel voor op dat u vooral bij buikgriep niet gaat uitdrogen. Drink met andere woorden voldoende en rust vooral goed uit. Hou er rekening mee dat, hoe meer u rust, hoe sneller de griep zal verdwijnen. Tegen griep kan men in principe geen medicijnen innemen, alleen een middel tegen de koorts en eventueel iets voor de maag en darmen bij buikgriep kan helpen om de overlast wat te verzachten. Antibiotica nemen is bij griep compleet nutteloos, hou daar in ieder geval rekening mee. Om de pijn te verminderen kunt u wel Tramadol innemen.

Let er voor op dat ook verschillende andere, vaak tropische, ziektes dezelfde symptomen kunnen hebben als griep. Denk hierbij aan ziektes als Malaria en Dengue. Deze hebben zo goed als dezelfde verschijnselen als griep, maar zijn in het ergste geval wel levensbedreigend. Het loont met andere woorden de moeite om, wanneer u terugkomt van een reis in de Tropen, bij eventuele griepverschijnselen contact op te nemen met een arts.

Griep symptomen

Griep is een ziekte die in alle landen wel voorkomt en die jaarlijks verschillende slachtoffers maakt. In principe is de griep vrij onschuldig al kan het bij mensen met een zwakke gezondheid en ook oudere mensen soms wel eens voor wat meer problemen zorgen. In de meeste gevallen is het echter gewoon een kwestie  van uitzieken en vooral veel rusten. Maar hoe kunt u nu griep herkennen? Wat zijn de symptomen waaruit u kunt afleiden wat er met u aan de hand is?

Als eerste hebben heel wat mensen die geveld werden door de griep in de loop der jaren aangegeven dat ze heel snel ziek werden en dat is vrij kenmerkend geworden voor griep. U kan zich ’s morgens bijvoorbeeld nog prima voelen terwijl u ’s middags al niet meer uit de voeten kunt. Sterker nog, u kunt zomaar een hele dag gaan werken zonder ook maar iets te voelen en ’s avonds thuiskomen, in de zetel plaatsnemen en zich meteen heel erg ziek voelen. Dat is in de meeste gevallen dan ook de eerste reden om aan te nemen dat u griep heeft.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog verschillende bekende symptomen. Zo is het algemeen bekend dat griep ook vaak gepaard gaat met spierpijnen. Deze kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar zijn het meest voelbaar in de armen en de benen. Ook hoofdpijn en wanneer er sprake is van buikgriep buikpijn en diarree zijn symptomen waar rekening gehouden mee dient te worden. Laat ons ook vooral koorts niet vergeten. Iedereen die te maken krijgt met griep, hoe onschuldig die ook mag zijn, maakt koorts. In de ergste gevallen loopt deze koorts zelf op tot meer dan 39°. Niet echt een pretje natuurlijk…