Akoestiek verbeteren op kantoor

akoestische panelen

Lawaai op de werkvloer

Lawaai op kantoor maakt mensen ziek. Te hoge omgevingsgeluiden bevorderen stress en concentratieproblemen en kunnen dus een negatief effect hebben op de algemene gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers in lawaaierige kantoren tot veertig procent minder geneigd waren om te proberen professionele of technische problemen op te lossen of alleen vragen konden beantwoorden met veel meer tijdverlies en een hoger foutenpercentage. Deze bewuste of onbewuste momenten van stress veroorzaakt door lawaai hebben een negatief effect op de verhoogde productie van de hormonen adrenaline en cortisol, die op hun beurt de bloeddruk verhogen, de hartslag versnellen en de bloedstolling activeren. Aan het einde van deze gevaarlijke cascade, die kan worden veroorzaakt door zogenaamd onschuldige dagelijkse kantoorgeluiden, kunnen in het ergste geval ernstige ziekten van het hart- en vaatstelsel optreden. Het reduceren van lawaai op kantoor moet daarom hoge prioriteit hebben bij de kantoorinrichting.

Oorzaken van slechte akoestiek op de werkvloer

Akoestiek moet vanaf het begin worden meegenomen in het ruimtebeheer en de kantoorplanning om akoestisch suboptimale kantoortuinen, vergaderzalen en kantines te voorkomen. Veel voorkomende fouten in de kantoorplanning ontstaan bijvoorbeeld door de ruimtelijke nevenschikking van werkplekken en geluidsbronnen, zoals fotokopieerapparaten, pauze- en keukenruimtes of telefooncentrales. Andere bronnen van lawaai kunnen ontstaan wanneer een gebrek aan geluidswerende maatregelen, zoals een akoestisch doeltreffend ontwerp van muren en vloeren, een galmend effect creëert waardoor gesprekken op een normaal volume onmogelijk worden en werknemers hun toonhoogte en stem aan het hoge omgevingsgeluidsniveau moeten aanpassen. Hieronder wat tips waarmee u de akoestiek in uw kantoor kunt verbeteren:

Akoestiek op werk verbeteren

Zodra de oorzaak van de slechte akoestiek op kantoor is vastgesteld, zijn er tal van manieren om de akoestiek te verbeteren. Verschillende benaderingen en eersteklas akoestisch meubilair en akoestische elementen leiden tot talrijke voordelen voor de gehele kantooromgeving.

Akoestische plafondpanelen

Akoestische plafondpanelen die aan het plafond zijn bevestigd kunnen geluid absorberen zonder verlies van ruimte. Een ander positief neveneffect is dat bij individueel aangepaste formaten bijzonder gemakkelijk rekening kan worden gehouden met bestaande plafondinstallaties zoals verlichting, stroomkanalen en veiligheidstechniek. Afhankelijk van de werkruimte worden de afzonderlijke panelen ingebouwd of opgehangen, zodat plafondpanelen harmonieus in de meest uiteenlopende ruimtes kunnen worden geïntegreerd. Met name het plafond van de ruimte kan actief worden gebruikt als akoestisch functioneel element, aangezien het grote mogelijkheden biedt om de akoestiek in het kantoor te verbeteren. Moderne plafondpanelen die aan het plafond worden bevestigd kunnen de nagalmtijd in het kantoor aanzienlijk verminderen.