Wat is een floaterlaser behandeling?

Floaterlaser Amsterdam

Als we het woord laserbehandeling zien denken we al snel aan de welbekende ooglaserbehandeling. Met behulp van bijvoorbeeld een Yag laser wordt dan het oog zodanig gecorrigeerd dat de patiënt weer beter kan zien van dichtbij of ver af. Maar ook de floaterlaser behandeling heeft te maken met een oogziekte en is een feite een bepaalde vorm van ooglaseren. Ook deze behandeling wordt uitgevoerd door een oogarts, niet in de laatste plaatst omdat het geen hele zware ingreep is maar wel een hele belangrijke. Bij een fout zijn de gevolgen voor de patiënt niet te overzien, maar dat mag voor zich spreken. Simpel gezegd zijn floaters eigenlijk vertroebelingen in het oog waardoor het zich voor de patiënt minder wordt. Floaters zijn glasvochtvertroebelingen die veel voorkomen, het is dus vrij normaal dat ze er zijn. Echter, sommige mensen hebben er zoveel last van dat hun zicht daardoor ernstig wordt belemmerd. In die gevallen kan een floaterlaser behandeling uitkomst bieden.

Behandeling van floaters

Kort door de bocht zijn er een aantal manieren waarop floaters behandeld kunnen worden. Een van de manieren is het toedienen van oogdruppels. Oogdruppels kunnen namelijk in bepaalde gevallen een verbetering geven bij de patiënt. Bijkomend probleem kan echter wel zijn dat de patiënt door de oogdruppels last krijgt van pupilverwijding en daardoor tijdens het gebruik van de druppels geen auto kan rijden. Het komt in ieder geval in de praktijk wel voor dat de oogdruppels een dermate verbetering te zien geven dat verdere behandeling niet meer nodig is. Is dat echter niet het geval, dan kan er worden besloten om een floaterlaser operatie uit te voeren.

Verloop van de operatie

In zo goed als alle gevallen vindt er eerst een intakegesprek plaats waarbij de patiënt door de oogarts krijgt uitgelegd wat de risico’s zijn en hoe de behandeling verloopt. Bij aanvang van de behandeling krijgt de patiënt oogdruppels toegediend die de pupillen verwijden. Na enige tijd, als de pupil wijd genoeg is geworden, controleert de oogarts het oog waar de floaters zich bevinden. Als de arts de floaters eenmaal goed in kaart heeft gebracht kan de behandeling beginnen.
De patiënt krijgt verdovende oogdruppels en de arts plaatst een lasercontactlens op het oog dat moet worden behandeld. Uiteindelijk wordt de laser geactiveerd die de floaters moet aanpakken. De behandeling is zo goed als pijnloos door de verdovende oogdruppels. Met behulp van de laser worden de floaters als het ware verdampt.

Duur behandeling

De ingreep duurt ongeveer 15 tot 45 minuten, een en ander is onder andere afhankelijk van de mate van helderheid van het hoornvlies. Als de behandeling achter de rug is kan het zicht nog wat wazig zijn maar na enige uren wordt het zich weer normaal. Er zijn gemiddeld ongeveer twee tot vier behandelingen nodig per oog.