Wat betekent mantelzorg precies?

mantelzorgwoning
Mantelzorg is het verlenen van hulp aan iemand in je omgeving die hulp nodig heeft vanwege een chronische ziekte, een beperking of ouderdom. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het helpen bij het wassen, aankleden en verzorgen van de persoon in kwestie, het doen van boodschappen of het vervoeren naar afspraken. Mantelzorgers zijn vaak familieleden of vrienden van de persoon die hulp nodig heeft.
In principe kan iedereen mantelzorger worden, zolang je de tijd en de energie hebt om de zorg te verlenen en je in staat bent om de zorg op een verantwoorde manier te verlenen. Het is wel belangrijk om goed te bedenken of je de zorg aankunt, zodat je niet overbelast raakt. Als je twijfelt of je in staat bent om mantelzorg te verlenen, kun je altijd hulp vragen aan professionele zorgverleners of aan organisaties die ondersteuning bieden aan mantelzorgers.

Hoe pas ik mijn woning aan voor mantelzorg?

Er zijn een aantal dingen waar je aan kunt denken bij je woning aanpassen voor mantelzorg:
1. Maak de woning toegankelijker voor mensen met beperkte mobiliteit, bijvoorbeeld door het installeren van een rolstoelhelling of handgrepen in de badkamer.
2. Zorg voor voldoende opbergruimte voor medicijnen en medische apparatuur.
3. Installeer een noodsituatieknop of -alarm, zodat de persoon die mantelzorg nodig heeft hulp kan vragen in geval van een noodsituatie.
4. Overweeg het installeren van een douchezitje of een opklapbaar toilet, zodat de persoon die mantelzorg nodig heeft zich gemakkelijker kan wassen en verschonen.
5. Maak gebruik van verlichting en kleuren om de woning aantrekkelijker en geruststellender te maken voor de persoon die mantelzorg nodig heeft.
6. Zoek hulp van een professioneel om te bepalen welke aanpassingen het beste bij jouw situatie passen. Een fysiotherapeut of ergotherapeut kan bijvoorbeeld advies geven over hulpmiddelen die de dagelijkse activiteiten gemakkelijker maken.

Krijg ik een vergoeding als mantelzorger?

Of je als mantelzorger in aanmerking komt voor een vergoeding, hangt af van verschillende factoren. Zo kun je bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een vergoeding als je minimaal 8 uur per week mantelzorg verleent en de persoon voor wie je zorgt, in aanmerking komt voor een indicatie vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Er zijn ook andere regelingen waarbij je als mantelzorger in aanmerking kunt komen voor een vergoeding, zoals de Wet verplichte zorgverzekering (Wvz) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Het is daarom aan te raden om goed na te gaan welke regelingen voor jou van toepassing zijn en om hierover te informeren bij de gemeente of de zorgverzekeraar.
Daarnaast kun je ook overwegen om hulp te vragen aan professionele zorgverleners, zoals thuiszorg of een verpleegkundige. Zij kunnen de zorgverlening verzorgen en komen vaak in aanmerking voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering. Dit kan ervoor zorgen dat jij als mantelzorger wat meer tijd vrij hebt om andere dingen te doen.